Færøsk skærpekød

Landskabet er betagende. De overvældende vidder, havet som er nærværende hvor end man vender blikket, de tusindvis af får på skråningerne, fugle, fjelde, i marts måned, sneklædte toppe, den fugttætte, nærmest sprøde, friske luft.

I dette unikke miljø med saltmættet havluft i næsten konstant ensartet temperatur er det tradition at konservere kød, bare ved at hænge det til tørre efter slagtning om efteråret. Meter efter meter af rynkede, duftende lamme- og fårekøller og bove hænges til tørre i fadebure med luftcirkulation. Der hænger nogle af stykkerne til hen mod jul, hvor det koges og spises som rastekød. De fine stykker, som får lov at blive hængende til foråret, er skærpekødet. En delikatesse som vel nærmest er at sammenligne med Serranoskinker fra spanien, bare af fårekød. Lækkert, lufttørret, mørkt og nærmest nøddeagtigt, skæres i tynde skiver og spises som det er.

Jeg er meget optaget af gammeldags husholdningers måder at konservere forråd, ofte er det varer som i moderne tid er blevet forædlet af industrien, næsten til ukendelighed.

Min færøske familie gør som man altid har gjort. Slagter får, hænger op, venter, spiser.

Jeg kunne have lyst til lege lidt med tanken om noget tilbehør til skærpekødet, som vel også kunne bruges til spegeskinke eller røget lammekølle. Eller Bresaola. Eller Parmaskinke.

Skum og Krymmel

Krymmel:

Surdejsrugbrød hakkes fint og ristes langsomt i rapsolie. Det skal blive brunt, blankt og sprødt. Til sidst vendes en håndfuld hakket frisk mynte i, og krymmelen trækker koldt på fedtsugende papir.

Skum:

Lige dele skyr og piskefløde piskes sammen med lidt rørsukker, salt og peber. Når crémen er let og luftig, og virker lidt som mayonnaise i konsistens, vendes en smule æbleeddike i, sammen med fint revet peberrod efter smag og behag, samt snittet purløg.

Hvis man er helt nynordisk, går man en tur i terrænet og samler skud af skovsyre, brændenælde og andet spiseligt til at servere som salat til herlighederne, men mindre kan også gøre det – som spæde spinatblade fra et lokalt supermarked:-)

Man kunne også hive et par rabarberstilke, skære dem i 1 cm skrå stykker og vende dem i boblende varm honning på en pande med lidt timian.færøerne marts 2015 076 færøerne marts 2015 077 færøerne marts 2015 090 færøerne marts 2015 091 færøerne marts 2015 092 færøerne marts 2015 093

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s